Beljenje zob

Zaradi sprememb v mineralni strukturi zob ti z leti potemnijo.
K temu pomembno prispevajo tudi barvila iz hrane in pijače ter tobak. Tudi določena zdravila (npr. tetraciklini), amalgamske zalivke ter povečan vnos fluora v telo lahko spremenijo barvo zob. Na zaznavanje barve zob pa dodatno vpliva tudi ten kože.
Barvo zob lahko vsaj do določene mere povrnemo z beljenjem.
Beljenje je postopek, s katerim varno posvetlimo zobe. Učinek beljenja traja nekje do pet let in je odvisen predvsem od vaših navad.
Najvarnejše je, da to storimo pod nadzorom zobozdravnika.
Beljenje zob je učinkovito pri okrog 90 odstotkih pacientov. Največji uspeh je viden na zobeh, ki so potemneli zaradi starosti, uživanja kave ali čaja in kajenja.

Po beljenju so zobje za nekje tri do osem odtenkov svetlejši. Stopnje posvetlitve ne moremo v naprej napovedati, saj je ta odvisna od različnih dejavnikov. Rumeno, rjavo ali oranžno zabarvani zobje se na beljenje bolje odzivajo kot zobje s sivimi madeži, ki nastanejo zaradi zdravil (tetraciklini, fluoroza), zato slednjih rezultati beljenja niso tako dobro vidni.
Beljenje posvetli samo zobe, ne pa tudi umetnih materialov, ki sestavljajo zalivke in prevleke, zato po beljenju zob načeloma priporočamo tudi njihovo menjavo.
Številne študije so pokazale, da je beljenje zob pod nadzorom zobozdravnika varno in učinkovito.
Pri nekaterih ljudeh lahko med beljenjem pride do rahlega vnetja dlesni in občutljivosti zob, ki pa po terapiji hitro izginejo.

V Centru ustnega zdravja Dentavital nudimo:

  • BELJENJE ZOB V ORDINACIJI

Pri ordinacijskem beljenju uporabimo večje koncentracije belilnega sredstva, zato ga izvajamo pod nadzorom zobozdravnika.
Poseg izvedemo ob enem obisku. Prednost tovrstnega načina beljenja zob je takojšen učinek.
Po posegu se lahko pojavi blaga nekajdnevna prehodna občutljivost zob in dlesni.

  • BELJENJE ZOB DOMA

Pri beljenju zob doma uporabljamo nižjo koncentracijo belilnega sredstva. V naši ordinaciji bomo najprej naredili optični posnetek vaših zob in na podlagi posnetka izdelali posebne individualne belilne šablone, v katere boste nato po priporočilih in navodilih zobozdravnika nanašali belilno sredstvo.
Metoda je povsem varna, ne poškoduje zob, šablone pa je mogoče ponovno uporabiti.
Rezultati beljenja so hitri in se pokažejo že v nekaj dneh.
V času beljenja in po končani terapiji se lahko pojavi blaga prehodna občutljivost zob in dlesni.

Beljenje zob – cenik

Končno ceno bomo lahko natančneje določili po temeljitem kliničnem pregledu in pogovoru z vami, zato vas vabimo, da se naročite na pregled v naši zobni ambulanti.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .