Kompozitne zalivke

Kompozitne oziroma t. i. bele zalivke so zalivke barve zoba. 

V nasprotju z amalgamskimi zalivkami nam postopki lepljenja pri belih zalivkah omogočajo, da odstranimo samo del zoba, ki ga je zajel bolezenski proces (npr. zobna gniloba), možnost zapletov, ki bi v prihodnje oslabili zob, pa je manjša.

Prednost kompozitnih zalivk je tudi ta, da ne vsebujejo živega srebra in so minimalno invazivne, zato ne potrebujejo dodatnega odstranjevanja zobovine, da bi obstale v zobu. 

Postopek vstavljanja belih zalivk poteka tako, da zobozdravnik plasti zalivke eno za drugo dodaja neposredno na zob in strjuje s posebno lučjo. Po končanem procesu strjevanja zalivko dokončno oblikuje in zgladi. 

Zakaj izbrati nas?

V Centru ustnega zdravja Dentavital s posebno skrbnostjo izbiramo materiale, ki jih uporabljamo pri izdelavi kompozitnih zalivk. Tako pri svojem delu uporabljamo samo kompozite in veziva, ki ne vsebujejo toksičnih snovi, kot so Bisphenol A (BPA), 2-Hydroxyethyl methacrylate (HEMA) ali bis-GMA, in zato ne škodijo vašemu zdravju. Sodobni kompoziti imajo v primerjavi s prvotnimi tudi bistveno boljše mehanske in estetske lastnosti, zato je manjši tudi skrček materiala, ki nastopi pri strjevanju. 

Poleg materiala je za ustrezno in dolgotrajno kompozitno zalivko pomemben tudi način dela. V Dentavitalu pri izdelavi belih zalivk večinoma uporabljamo ustno opno, ki zaobjame zob, na katerem delamo zalivko, in ki prepreči, da bi slina prišla na površino zoba. Pomembno vlogo pri tem ima tudi polimerizacijska lučka, ki mora biti dovolj močna, da lahko strdi ves material. Pomembno je tudi ustrezno nanašanje materiala na zob, ki poskrbi za čim manjši skrček materiala. Vsi ti dejavniki pripomorejo, da nastane med zobom in zalivko tesna vez, ki zagotavlja dolgotrajno sanacijo zoba.

Imate še kakšno vprašanje glede vstavljanja kompozitnih zalivk? Naročite se na informativni posvet. Odgovorili bomo na vse vaše skrbi in dileme.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.