Beljenje zob

Zobje z leti potemnijo. Vzrok za temnenje so spremembe v mineralni strukturi zoba, dodatno pa k temu prispevajo barvila iz hrane in pijače ter tobak. Tudi določena zdravila (npr. tetraciklini), okolica amalgamskih zalivk ter povečan vnos fluora v telo so lahko vzrok za zabarvane zobe. Na zaznavanje barve zob dodatno vpliva tudi polt kože. Ker so beli zobje simbol zdravja in mladosti, si mnogi ljudje želijo svetlejših zob.

Beljenje varno posvetli zobe, učinek pa je viden do pet let ter je odvisen od vaših navad. Najvarnejši način beljenja zob je pod nadzorom zobozdravnika. Na splošno je beljenje učinkovito pri 90 % pacientov, predvsem na tistih zobeh, ki so potemneli od starosti ali uživanja kave, čaja ali kajenja. Rumeno, rjavo ali oranžno zabarvani zobje se na beljenje bolje odzivajo od sivih madežev (tetraciklini, fluoroza), zato pri teh madežih rezultati niso tako očitni.

Po beljenju so zobje svetlejši za 3–8 odtenkov na barvni skali zob. Žal pa pred posegom ne moremo predvideti, za koliko odtenkov bo zob dejansko svetlejši. Beljenje posvetli samo zobe, ne pa tudi umetnih materialov, ki sestavljajo zalivke in prevleke, zato je po beljenju zob načeloma potrebna tudi menjava le-teh. Številne študije v preteklih petih letih so pokazale, da je beljenje zob varno in učinkovito. Pri nekaterih pacientih lahko pride med beljenjem do rahlega vnetja dlesni in občutljivosti zob, ki pa po terapiji hitro izginejo.
 

Pacientom nudimo 2 različna načina beljenja zob:

Ordinacijsko beljnje zob 

Pri ordinacijskem beljenju uporabimo večje koncentracije belilnega sredstva, zato ga izvajamo pod nadzorom zobozdravnika ali ustnega higienika. Poseg ponavadi izvedemo v 1 seji, prednost tovrstnega načina pa je takojšen učinek. Po posegu se lahko pojavi blaga nekajdnevna prehodna občutljivost zob in dlesni.

Domače beljenje zob

Pri domačem beljenju uporabljamo nižjo koncentracijo belilnega sredstva. Pacientu vzamemo odtis zob in izdelamo posebne individualne belilne šablone, v katere pacient po priporočilih in navodilih zobozdravnika nanaša belilno sredstvo. Metoda je povsem varna, ne poškoduje zob, šablone pa je mogoče ponovno uporabiti. Rezultati beljenja so hitri in se pokažejo že v nekaj dneh. V času beljenja in po končani terapiji se lahko pojavi blaga prehodna občutljivost zob in dlesni.
 

Praktični primeri:

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha.