Beljenje zob

Beljenje zob je postopek, s katerim spremenimo obstoječo barvo zoba v svetlejši odtenek, saj zobje z leti potemnijo. Vzrok za temnenje so spremembe v mineralni strukturi zoba, dodatno pa k temu prispevajo barvila iz hrane in pijače ter tobak. Tudi določena zdravila (npr. tetraciklini), okolica amalgamskih zalivk ter povečan vnos fluora v telo so lahko vzrok za zabarvane zobe. Na zaznavanje barve zob dodatno vpliva tudi polt kože. Ker so beli zobje simbol zdravja in mladosti, si mnogi ljudje želijo svetlejših zob.

Beljenje zob pod nadzorom strokovnjaka

Beljenje varno posvetli zobe, učinek pa je viden do pet let ter je odvisen od vaših navad. Najvarnejši način beljenja zob je pod nadzorom zobozdravnika. Na splošno je beljenje učinkovito pri 90 % pacientov, predvsem na tistih zobeh, ki so potemneli od starosti ali uživanja kave, čaja ali kajenja. Rumeno, rjavo ali oranžno zabarvani zobje se na beljenje bolje odzivajo od sivih madežev (tetraciklini, fluoroza), zato pri teh madežih rezultati niso tako očitni.

Po beljenju so zobje svetlejši za 3–8 odtenkov na barvni skali zob. Žal pa pred posegom ne moremo predvideti, za koliko odtenkov bo zob dejansko svetlejši. Beljenje posvetli samo zobe, ne pa tudi umetnih materialov, ki sestavljajo zalivke in prevleke, zato je po beljenju zob načeloma potrebna tudi menjava le-teh. Številne študije v preteklih petih letih so pokazale, da je beljenje zob varno in učinkovito. Pri nekaterih pacientih lahko pride med beljenjem do rahlega vnetja dlesni in občutljivosti zob, ki pa po terapiji hitro izginejo.

Pacientom nudimo 2 različna načina beljenja zob:

Ordinacijsko beljenje zob 

Pri ordinacijskem beljenju uporabimo večje koncentracije belilnega sredstva, zato ga izvajamo pod nadzorom zobozdravnika ali ustnega higienika. Poseg ponavadi izvedemo v 1 seji, prednost tovrstnega načina pa je takojšen učinek. Po posegu se lahko pojavi blaga nekajdnevna prehodna občutljivost zob in dlesni.

Uporabljamo najučinkovitejše belilne postopke in materiale.

Beljenje zob doma

Pri domačem beljenju uporabljamo nižjo koncentracijo belilnega sredstva. Pacientu vzamemo odtis zob in izdelamo posebne individualne belilne šablone, v katere pacient po priporočilih in navodilih zobozdravnika nanaša belilno sredstvo. Metoda je povsem varna, ne poškoduje zob, šablone pa je mogoče ponovno uporabiti. Rezultati beljenja so hitri in se pokažejo že v nekaj dneh. V času beljenja in po končani terapiji se lahko pojavi blaga prehodna občutljivost zob in dlesni.
 

Beljenje zob - cenik

Vsak pacient potrebuje unikatno oskrbo. Le na podlagi temeljitega kliničnega pregleda in pogovora s pacientom lahko podamo točne stroške in ocenimo primernost takšne terapije.

 

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha.