Splošno zobozdravstvo

Splošno zobozdravstvo zajema posege, s katerimi preprečujemo, odkrivamo in zdravimo bolezni v ustni votlini.

Zobozdravstveni pregled zajema pregled zob in obzobnih tkiv, čeljustnih sklepov ter mehkih tkiv v ustni votlini, na glavi in vratu. Na njem odkrijemo vse nepravilnosti oziroma bolezni, kot so npr. zobni karies, parodontalna bolezen ali rak ustne votline. Naredimo tudi lokalne in trodimenzionalne rentgenske posnetke (CBCT).

Z rednimi kontrolnimi pregledi lahko odkrijemo bolezni že v začetni fazi, ko še ne povzročajo težav. Ob ustrezni terapiji lahko preprečimo njihovo napredovanje ter izboljšamo končno prognozo.

S preventivnimi posegi zmanjšamo možnost za nastanek bolezni in vzdržujemo dobro ustno zdravje. Mednje spadajo profesionalno odstranjevanje zobnega kamna, izdelava bruksističnih opornic za preprečevanje škrtanja z zobmi ter poučevanje o pravilni ustni higieni in zdravem življenjskem slogu.

Konzervativno zobozdravstvo zajema posege, s katerimi odpravimo zdravstvene težave in zobem povrnemo estetiko in funkcijo. Zajemajo pa sanacijo posledic kariesa z izdelavo kompozitnih zalivk, keramičnih inlejev in onlejev, polnoporcelanskih prevlek, endodontskega zdravljenja zob, zdravljenja parodontalne bolezni, puljenja zob in nadomeščanja manjkajočih zob s polnokeramičnimi mostički, vsadki ali protezami.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .