Varno odstranjevanje amalgamskih zalivk

Včasih so bile amalgamske zalivke nekaj najbolj običajnega, danes pa jih zaradi toksičnosti amalgamske zlitine, ki vsebuje okrog 50 odstotkov živega srebra, hitimo zamenjavati z zdravju prijaznejšimi materiali.
Pri menjavi oziroma popravilu amalgamske zalivke se namreč v okolico sproščajo živosrebrni hlapi, pa tudi majhni delci amalgama, ki jih vdihavamo, in večji delci, ki jih lahko pogoltnemo.
Zaradi toksičnosti živega srebra je zato zelo pomembno, da jih odstranimo na kar se da varen in učinkovit način.

V naši ordinaciji protokol varnega odstranjevanja amalgama poteka takole:

Najprej s posebnim postopkom odstranjevanja amalgama zalivko samo prerežemo, nato pa z ročnim instrumentom odstranimo kose amalgama. Pri tem uporabljamo posebne karbidne svedre, ki v nasprotju z diamantnimi drobijo amalgam v večje kose. S tem bistveno zmanjšamo sproščanje majhnih delcev v okolico. Karbidni svedri so tudi bolj grobi, zato se skrajša čas odstranjevanja amalgama in s tem izpostavljenost živosrebrnim hlapom med vrtanjem.
Sproščanje živosrebrnih hlapov v ustno votlino izdatno zmanjšuje tudi hlajenje z vodo, z uporabo ustne opne in nastavka za aspirator, ki zajameta celoten zob, pa bistveno preprečimo, da bi se amalgam razširil v okolico.
Hlape živega srebra sesamo tudi s čistilcem zraka IQAir Dental HG s FlexVac cevjo.
Pacientu nadenemo tudi posebno nosno masko, ki preprečuje vdihavanje živosrebrnih hlapov, ter skrbno prekrijemo njegov obraz in oči, da preprečimo, da bi delci amalgama padli na kožo.
Dodatno zračimo prostor, v katerem izvajamo poseg.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .