Ustna higiena

Dobra ustna higiena je pogoj za zdrave zobe in dlesni. Z njo preprečujemo nastanek zobnega kamna, kariesa, bolezni obzobnih tkiv in slabega ustnega zadaha.
Za dobro zdravje ustne votline je poleg dnevnega ščetkanja in nitkanja zob nujno, da redno hodimo na preventivne preglede in profesionalno odstranjevanje zobnega kamna k izbranemu zobozdravniku.

Kaj je zobni kamen?

Kmalu po ščetkanju se na zobeh začnejo nabirati mehke zobne obloge ali plak. To je mehka, brezbarvna in lepljiva usedlina na naših zobeh, ki je sestavljena iz ostankov hrane, bakterij in njihovih presnovnih produktov.
Ob rednem ščetkanju in nitkanju plak lahko odstranimi, ob neustrezni higieni pa se v roku 48 ur mineralizira in iz njega nastane trda zobna obloga oziroma zobni kamen, ki se ga s ščetko ali nitko ne da več odstraniti.
Za odstranjevanje zobnega kamna zato potrebujemo profesionalno odstranjevanje zobnih oblog pri zobozdravniku.

Postopek odstranjevanja zobnega kamna

Najprej s pomočjo ultrazvočnega instrumenta na grobo odstranimo zobni kamen. Topa konica instrumenta vibrira z visoko frekvenco in skupaj z vodo odstrani zobni kamen na površini zoba, ga odplavlja in vzdržuje primerno temperaturo zoba.
Sledi peskanje zob. S posebnim aparatom, t. i. peskalnikom, ki pod pritiskom izloča vodo in prah sode bikarbone, odstranimo vsa zabarvanja in mehke obloge, ki ostanejo na zobnih površinah in med zobmi.
Ko so zobni kamen in zabarvanja na zobeh odstranjena, sledi še poliranje zob, ki zgladi površino zob.
Po ustreznem profesionalnem odstranjevanju zobnega kamna in poliranju zob boste imeli ne samo čiste, temveč tudi bolj gladke zobe in s tem bo tudi lažje vzdrževanje ustne higiene doma.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.