Bonding

Bonding zob je postopek, pri katerem zobozdravnik neposredno na zob nanese kompozitni material in s tem popravi njegovo obliko, velikost ali barvo.
Če s kompozitnim materialom prekrijemo celotno vidno ploskev, temu rečemo kompozitna luska.

Podobno kot keramične luske se tudi bonding uporablja za izboljšanje videza zob, še posebej za:

  • podaljšanje obrabljenih ali odkrušenih zob,
  • zapiranje presledkov med zobmi in
  • spreminjanje oblike ali barve zob.

Prednost bondinga je v tem, da ga lahko izvedemo ob enem obisku in da je cenejši od keramičnih lusk. Je minimalno invaziven, saj v večini primerov zob ni treba brusiti, lahko pa jih tudi povrnemo v stanje pred nanosom materiala.

Moramo pa omeniti, da se kompozitni material pri bondingu pogosteje odkruši in ni odporen na zabarvanje kot porcelan, ga pa je možno enostavno popraviti.
Na splošno je bonding idealna izbira pri manjših lepotnih popravkih zob. Če so potrebni večji popravki barve in oblike zob, so boljša izbira porcelanske luske.

Kako naredimo bonding

Postopek izvedbe bondinga je enak ostalim estetskim posegom preoblikovanja nasmeha. Poteka v dveh fazah:

  • Načrtovanje

Če potrebujete obsežno protetično rekonstrukcijo, ki zajema večje število zob, bo zobozdravnik poleg kliničnega pregleda opravil še fotografiranje obraza, zobovja in intraoralno 3D-skeniranje.

Glede na trenutno stanje vaših zob in vaših želja bo izdelal optimalni načrt izdelave bondinga. Nato vam bo s pomočjo 3D-digitalnega modela in fotosimulacije končnega stanja predstavil, kako bodo videti vaši zobje po posegu.

  • Vstavljanje

Postopek poteka tako, da zobozdravnik v prozoren silikonski predložek, oblikovan na osnovi projekcije vašega končnega stanja, vbrizga tekoči kompozit. Temu sledi strjevanje materiala s posebno lučjo, ki se konča z glajenjem in poliranjem zob.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .