Ustna higiena in preventiva

Z dobro ustno higieno lahko preprečimo nastanek kariesa, zobnega kamna, krvavenja dlesni in slabega ustnega zadaha. Zobne obloge so lepljiv, prozoren film, sestavljen iz hrane in bakterij, ki neprestano nastaja na zobeh. Dnevna nega, ki obsega natančno ščetkanje in nitkanje zob, je za preprečevanje nastanka zobnih oblog bistvena. Če se zobnih oblog ne odstrani, te v manj kot dveh dneh zaradi sestavin, ki so prisotne v slini, poapnijo. To trdo snov imenujemo zobni kamen. Bakterije, ki so v zobnih oblogah, izločajo kisline in druge strupe. Kisline so vzrok za nastanek zobne gnilobe, strupi pa v povezavi z imunskim odgovorom organizma povzročijo vnetje in propad obzobnih tkiv. Medtem ko lahko mehke zobne obloge odstranimo sami, pa je zobni kamen tako trd, da ga lahko odstranimo samo s profesionalnim čiščenjem. Na zobnem kamnu se zobne obloge še hitreje nabirajo in če ga ne odstranimo, se bo širil pod dlesen na korenino zoba. Po profesionalnem čiščenju in poliranju zob imate ne samo čiste, temveč tudi bolj gladke zobe, kar vam omogoča boljše vzdrževanje ustne higiene tudi doma.

Postopek čiščenja zobnega kamna

Ustna higiena - kakšen je postopek?

Najprej s pomočjo ultrazvočnega instrumenta na grobo odstranimo zobni kamen. Aktivni del inštrumenta je topa konica, ki ni nikoli usmerjena neposredno na zobno površino. Med samim postopkom priteka iz konice tudi voda, ki omogoča odplavljanje zobnega kamna in hkrati vzdržuje primerno temperaturo. 

Naslednja faza je peskanje zob. S posebnim aparatom, t. i. peskalnikom, ki pod pritiskom izloča vodo in prah sode bikarbone, ostranimo vsa zabarvanja in mehke obloge, ki ostanejo na zobnih površinah in med zobmi.

Ko so zobni kamen in zabarvanja na zobeh odstranjena, sledi še poliranje zob, ki dodatno zgladi površino zob.

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha.