Zobne prevleke

Zobna prevleka je »kapica«, ki jo namestimo na predhodno pripravljen brušen zob in ga v celoti prekrije. Z njo zobu ponovno povrnemo obliko, velikost, trdnost in izboljšamo njegov videz.

Prevleke nameščamo na zobe, ki so zaradi obsežnega kariesa, zloma, obrabe ali neustrezne obsežne zalivke tako poškodovani, da se jih ne da več obnoviti z zalivkami.

V Centru ustnega zdravja Dentavital izdelujemo le polnokeramične prevleke.

Ogrodje polnokeramičnih prevlek je narejeno iz belega prosojnega materiala (aluminijev ali cirkonijev oksid), zato prepuščajo svetlobo, prehod med polnokeramično prevleko in zobom ni viden, taka prevleka je lahko postavljena nad raven dlesni, ob njej pa se ne pojavlja temnejši rob, zato delujejo bolj naravno. Pri izdelavi polnokeramične prevleke nam tudi ni treba toliko obrusiti zoba. Ker ne vsebujejo kovin, so biološko sprejemljivejše in zato primerne tudi za osebe z alergijami na kovine.

Keramični inleji in onleji

Zobe, ki se jih zaradi obsežnega kariesa, zloma, obrabe ali neustrezne obsežne zalivke ne da več ustrezno obnoviti z zalivko, potrebujejo prevleke oziroma vsaj delne prevleke (inlej ali onlej).

Razlika med prevleko in delno prevleko je v tem, da prevleka v celoti objema in nadomešča zobno krono, delna prevleka pa nadomešča samo del zobne krone, ki je poškodovan oziroma manjka. Onlej jo imenujemo, če zajema vršek zoba, inlej pa če ga ne zajema.

Načrtovanje in izdelava inlejev

Na informativnem kliničnem pregledu bo zobozdravnik ugotovil, koliko zobne strukture je ostalo na zobu in kako sta ohranjeni njegova funkcija in anatomija. Na podlagi stanja se bo odločil za ustrezen protetični nadomestek.

Pri obsežnejši oskrbi, ki zajema večje število zob, bo najprej računalniško oblikoval končni videz zob in vam s pomočjo začasnih protetičnih nadomestkov pokazal, kakšen bo vaš končni videz. Na ta način bo že pred začetkom posega vedel, na kakšen in kako invaziven način bo moral pripraviti zob. Taka oskrba zmanjšuje možnosti zapletov, je pacientom bolj prijazna, z njo ohranimo več zobne substance in je zato tudi dolgotrajnejša.

Polne in delne keramične prevleke – cenik

Končno ceno bomo lahko natančneje določili po temeljitem kliničnem pregledu in pogovoru z vami, zato vas vabimo, da se naročite na pregled v naši zobni ambulanti.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .