Nevidni ortodontski aparat – Invisalign®

Nevidni zobni aparat Invisalign® je sodoben in prijazen sistem ravnanja zob s serijo individualno izdelanih prozornih opornic. Na trgu obstaja že več kot dvajset let in se nenehno izpopolnjuje in izboljšuje. Čeprav je z leti nastalo veliko bolj ali manj uspešnih kopij, je Invisalign® še vedno sinonim za ravnanje zob z nevidnimi opornicami.

Prednosti sistema Invisalign®:

 • opornice so prozorne, estetske in bistveno bolj udobne za nošenje kot fiksni aparat;
 • opornice so snemljive, zato omogočajo boljšo in lažjo ustno higieno, s čimer se zmanjša možnost za zabarvanje zob oziroma za nastanek kariesa;
 • po terapiji z Invisalignom® se na zobeh ne pojavijo bele lise (dekalcifikacija sklenine), ki se sicer pojavijo pri kar 40 odstotkov moških in 22 odstotkov žensk po terapiji s fiksnim aparatom;
 • sile, ki pritiskajo na zobe pri terapiji z Invisalign opornicami, so bistveno manjše kot pri fiksnem aparatu, zato so tudi bolečine, ki jih občutijo ljudje, minimalne;
 • zaradi majhnih sil, ki premikajo zobe, je sistem Invisalign® še posebej primeren za tiste, ki imajo zaradi bolezni obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) oslabljeno kost;
 • sistem Invisalign® ne povzroča abrazije zob, ki nastane na mestu stika zob z nosilcem pri fiksnem aparatu;
 • ne prihaja do poškodb oziroma vnetja dlesni, ki ga pogosto povzroča lok pri fiksnem aparatu;
 • zaradi možnosti odstranjevanja opornic Invisalign® lahko posamezniki tudi med ortodontsko terapijo igrajo na določena glasbila oziroma se ukvarjajo s športi, pri katerih sicer potrebujejo ščitnike;
 • računalniška simulacija nam omogoča, da lahko že pred samim začetkom terapije vidimo, kako bo videti naše zobovje po uporabi opornic Invisalign®;
 • ker so nevidne opornice izdelane iz neškodljivega materiala visoke kakovosti, ne povzročajo alergijskih reakcij in posledično otekanja dlesni.

Kako do aparata Invisalign®?

Ob prvem pregledu preverimo, kako zdravi in čisti so vaši zobje in obzobna tkiva. To je predpogoj za začetek obravnave. Pred izdelavo načrta potrebujemo rentgenske slike – pri lažjih primerih je dovolj ortopan (rentgenska slika vseh zob), pri bolj zapletenih pa boste morali predložiti vsaj še stransko sliko glave.
Nato s posebnim optičnim čitalcem naredimo izjemno natančen posnetek vaših zob. Postopek je prijaznejši, hitrejši in natančnejši kot klasično odtiskovanje zob.
Ob tem lahko izdelamo tudi računalniško simulacijo poravnave vaših zob.
Na koncu lahko naredimo pravi načrt premikov vaših zob, na katerem je vidno, kdaj in kam se bo premikal kateri zob ter njihova končna postavitev. Po potrditvi načrta naročimo opornice in po dveh tednih že lahko sledi namestitev.

Kako poteka proces ravnanja zob z aparatom Invisalign®?

Namestitev aparata Invisalign® traja dobro uro. Na nekatere zobe namestimo stopničke (attachment) iz materiala, ki ga uporabljamo za izdelavo zalivk v barvi zoba. S tem povečamo površino na tistih mestih, kjer opornica potiska zobe v pravilni položaj. Nekatere zobe v medzobnih prostorih tudi rahlo zožimo, da pridobimo prostor in uredimo morebitno nesorazmerje v velikosti zob. Postopek ni boleč in ne vpliva na kakovost zob. Sledijo natančna navodila in prikaz namestitve aparata.
Sistem Invisalign® sestavlja serija opornic, ki jih izdelamo posebej za vas. Glede na klinično situacijo in starost določimo, kako pogosto naj pacient menjuje opornice (na pet do štirinajst dni). Ob namestitvi aparata dobite urnik menjavanja opornic in opornice, ki bodo zadostovale do naslednjega kontrolnega pregleda.
Pri najtežjih ortodontskih nepravilnostih moramo včasih namestiti tudi dodatne ortodontske naprave (intraoralne elastike, gumbki, ročice, mini vijaki, delni fiksni aparati ipd.).
Vsake dva do tri mesece boste prišli na kontrolni pregled v našo ordinacijo, kjer bomo preverili, kako se vam opornice prilegajo. Če bo treba, bomo morda namestili še kakšno dodatno stopničko. Občasno bomo na pregledu tudi naredili posnetek vaših zob in njihov položaj primerjali z načrtovanim. Tako bomo bistveno hitreje kot s prostim očesom ugotovili, ali posamezni zob sledi načrtu ali ne, in nato ustrezno ukrepali. Nenačrtovanih, izrednih pregledov, ki jih poznamo pri ravnanju zob s fiksnimi aparati, je pri Invisalignu® bistveno manj.

Prednosti opornic Invisalign®

Opornice Invisalign® so gladke in se natančno prilegajo zobem. Prilagoditev nanje je bistveno lažja in hitrejša kot pri fiksnem aparatu. Manjša je tudi prehodna bolečina v zobeh, saj so sile, ki delujejo na zobe, natančno računalniško odmerjene.
Aparat nosite 20 do 22 ur dnevno, preostale dve do štiri ure pa opornico lahko snamete, da lahko brez težav jeste in si umivate zobe.
Trajanje obravnave je odvisno od težavnosti ortodontske nepravilnosti in deloma tudi od vaših želja.

Za koga je sistem Invisalign® primeren?

S sistemom Invisalign® se lahko lotimo reševanja skoraj vseh ortodontskih nepravilnosti.

V osnovi delimo primere, za katere je sistem Invisalign® primeren, na:

 • enostavne – i7 (do 7 opornic),
 • srednje težke – Lite (do 14 opornic) in
 • celostne (neomejeno število opornic v časovnem obdobju petih let).

Glede na starost pacientov ločimo med sistemi za odrasle in sistemi za otroke in najstnike.

Različica Invisalign First® je namenjena še zelo majhnim otrokom, ki imajo še mlečne zobe. Z njim lahko že v nekaj mesecih rešimo nastalo težavo in s tem vplivamo na kasnejše pravilno izraščanje stalnih zob. Ko otroku izrastejo vsi stalni zobje, terapijo nadaljujemo z Invisalign Teen® sistemom, ki upošteva značilnosti razvijajočega se zobovja. Zaradi predhodne obravnave, se čas ravnanja zob ustrezno skrajša.

Zakaj izbrati nas?

Zobni aparat Invisalign® ni naprava, ki bi kar sama od sebe premikala zobe. Je samo orodje, ki pokaže svojo učinkovitost šele v rokah strokovnjaka, ki ga zna uporabljati.
V Centru ustnega zdravja Dentavital smo ponosni, da lahko pri ravnanju zob sodelujemo s podjetjem VBO, ki je že več kot 2000 strankam pričaralo samozavesten in očarljiv nasmeh na obraz, in z dr. Vesno Kaloh, ki je svetovno priznana specialistka za ravnanje zob z nevidnim zobnim aparatom Invisalign®. Je večkrat nagrajena zobozdravnica in ena največjih strokovnjakinj pri Clear TPS, podjetju z največ opravljenimi načrti premikanja zob z nevidnim aparatom Invisalign® na svetu.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .