Kompozitne zalivke

Kompozitne zobne zalivke oziroma t. i. bele zalivke so zalivke barve zoba, ki jih izdela zobozdravnik.

Plasti zalivke eno za drugo dodajamo neposredno na zob in strjujemo s posebno lučjo. Po končanem procesu strjevanja zalivke dokončno oblikujemo in zgladimo. Prednost kompozitnih zalivk je, da ne vsebujejo živega srebra in so minimalno invazivne. To pomeni, da bele zalivke ne potrebujejo dodatnega odnašanja zobovine z namenom, da obstanejo v zobu. 

V nasprotju z belimi pa so sive, amalgamske zalivke mehansko sidrane v zobu, kar pomeni, da je treba po odstranitvi zobne gnilobe zob še dodatno pripraviti oziroma obrusiti.

Amalgamske zalivke delujejo kot zagozda in sčasoma se na zobu pojavijo majhne razpoke, ki so lahko površinske ali pa segajo vse do zobne pulpe. Zob postane oslabljen, zato se posamezni deli zobne krone lahko odlomijo. Postopki lepljenja pri belih zalivkah nam omogočajo, da odstranimo samo del zoba, ki ga je zajel bolezenski proces (npr. zobna gniloba), možnost zapletov, ki bi v prihodnje oslabili zob, pa je manjša.

 

 

Tesna povezava med zobom in belimi zalivkami je rezultat zelo natančnega postopka.

So kompozitne zalivke obstojne?

Trajnost in moč vezi je odvisna od pripravljene površine, natančnosti in izbranih materialov. Večino belih zalivk naredimo z absolutno osušitvijo. Pri tem uporabimo ustno opno, ki zaobjame zob, na katerem izdelujemo zalivko, s čimer preprečimo kontaminacijo zobne površine s tekočinami v ustni votlini. Vse to se odraža v trajni, močni in predvidljivi vezavi kompozitnih zalivk na zob.

Kompozitne zalivke - cenik

Vsak pacient potrebuje unikatno oskrbo. Le na podlagi temeljitega kliničnega pregleda in pogovora s pacientom lahko podamo točne stroške in ocenimo primernost takšne terapije.

 

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha.