Keramične in kompozitne luske

Keramične luske so priljubljena vrsta oskrbe pri tistih pacientih, ki jih moti en ali več zob v vidnem delu. Keramika ima veliko tlačno trdnost, se ne spreminja, ob strokovni izdelavi ter ustrezni pacientovi higieni pa je takšna estetska oskrba dolgotrajna.

 

Keramične ali kompozitne luske?

Poleg keramičnih lusk za zobe lahko izdelamo tudi kompozitne luske. Za razliko od keramičnih, ki jih individualno izdelamo v laboratoriju in zahtevajo več obiskov, kompozitne luske izdelamo neposredno ter v eni seji. Faze načrtovanja so enake pri obeh vrstah lusk, zato je vedno zadoščeno vsem estetskim, funkcionalnim in biološkim zahtevam.


Prednosti kompozitnih lusk so hitra izdelava in možnost dodatnega spreminjanja, predvsem pa so cenejše od keramičnih. Slabosti kompozitnih lusk sta manjša trdnost in obstojnost v primerjavi s keramičnimi luskami; takšen material se lahko z leti zabarva in odkruši (v večini primerov je mogoče lusko dopolniti in/ali spolirati). Keramične luske so bolj trdne, njihov videz pa se z leti ne spreminja. V nasprotju s kompozitnimi luskami, ki omogočajo preoblikovanje, je potrebno keramične luske odstraniti in izdelati na novo, če je potrebna sprememba funkcionalnosti ali videza.

Načrtovanje in izdelava keramičnih in kompozitnih lusk

Pred pričetkom dela se temeljito seznanimo s pacientovimi željami in pričakovanji, saj je prav to glavno vodilo pri načrtovanju bodočih protetičnih posegov. Po uvodnem pogovoru s pomočjo kliničnega pregleda, fotografij zobovja in obraznih linij ter računalniškega 3D-modela čeljustnic temeljito analiziramo vse podatke. Glede na stanje v ustni votlini ter pacientove želje izdelamo optimalni načrt. Dolgotrajna oskrba, ki povrne/vzpostavi funkcijo in estetiko zobovja, je vedno primarni cilj. V primeru obsežnejšega posega predstavitev dopolnimo s 3D-modelom digitalne diagnostične modelacije ter s fotosimulacijo predvidenega končnega stanja.

 

Intraoralno 3D-skeniranje, računalniško načrtovanje....

Pri načrtovanju uporabljamo vrhunski skener, ki odpira popolnoma nove možnosti oskrbe, celoten postopek pa je za pacienta bolj prijeten kot klasično odtiskovanje. Pri obsežnejši oskrbi zobovja računalniško oblikujemo predvideno stanje po posegu. Načrtovano stanje lahko z začasnimi materiali prenesemo v pacientova usta. Analiziramo videz in funkcijo ter naredimo ustrezne popravke. Tako imamo še pred začetkom že vse potrebne podatke. Natančno vemo, kje in koliko je treba pripraviti zob, to pa se odraža v minimalni invazivnosti posega. Oskrba, narejena na ta način, je bolj estetska, funkcionalna in dolgotrajna.

 

 

Popolna preobrazba nasmeha s keramičnimi ali kompozitnimi luskami.

Keramične in kompozitne luske - zakaj se odločiti za njih?

Najpogostejša vzroka za izdelavo luske sta poškodba ali razvojna nepravilnost enega zoba. Pri izdelavi keramične luske se želimo čim bolj približati ostalim zobem, da je oskrba neopazna. Z oskrbo večjega števila zob s keramičnimi luskami izboljšamo ali vzpostavimo estetiko, funkcijo in harmonijo nasmeha, ki je bil zaradi različnih razlogov izgubljen (poškodbe, razvojne nepravilnosti, bolezenski procesi, obraba zob …). Ker luske izdelamo na več zobeh, imamo veliko svobode pri spremembi oblike ter barve zob, zato lahko naredimo popolno preobrazbo nasmeha oziroma t. i. smile makeover.

Keramične in kompozitne luske - cenik

Vsak pacient potrebuje unikatno oskrbo. Le na podlagi temeljitega kliničnega pregleda in pogovora s pacientom lahko podamo točne stroške in ocenimo primernost takšne terapije.

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha.