Zdravljenje koreninskih kanalov – endodontija

Pod sklenino in dentinom, ki sestavljata površinski del zoba, se v notranjosti nahaja votel pulpin prostor. Pulpinemu prostoru v zobni kroni se reče pulpina komora, v zobni korenini pa koreninski kanal. Pulpin prostor zapolnjuje pulpino tkivo ali zobna pulpa, ki jo sestavljajo žile, živci in vezivno tkivo.
Za endodontsko zdravljenje oziroma zdravljenje koreninskih kanalov se odločimo, kadar pride do vnetja ali celo odmrtja zobne pulpe oziroma do apikalnega parodontitisa (vnetja v čeljustni kosti pod korenino zoba).
Vnetje povzročajo zobni karies in razne poškodbe zoba. Če ga ne zdravimo, bodo nekateri zobje potemneli, drugi pa bodo ob žvečenju postali boleč, lahko se vam spremenita videz ali govor. V hujših primerih lahko pride tudi do nastanka abscesa – skupka gnoja v tkivu ali pa celo do hudega zobobola.
Tudi, če se vam zdi,d a v tem trenutku nimate nobenih težav, se v zobnem kanalu lahko nahajajo bakterije, ki povzročajo vnetje v okolnih ali celo v oddaljenih tkivih. Tako je apikalni parodontitis lahko vzrok za vnetje srčnih zaklopk, vnetje ob vsadkih (npr umetnem kolku, kolenu), prezgoden porod ali pa celo za izpadanje las.

Kako poteka endodontski poseg?

Z endodontskim zdravljenjem iz zoba odstranimo vnetno oziroma odmrlo pulpino tkivo in zapolnimo nastale prazne prostore, s čimer preprečimo ponovno bakterijsko okužbo zoba.
Na vneti zob namestimo gumijasto opno, s čimer zaščitimo zob pred dodatno okužbo, vaša usta pa pred tekočinami, materiali in inštrumenti, ki bi jih med posegom lahko vdihnili ali pogoltnili.
S svedrom odstranimo kariozno tkivo in dostopimo do pulpne komore.
Nato s posebnimi endodontskimi inštrumenti odstranimo inficirano zobno pulpo in s pomočjo ultrazvočnega aparata in laserja ter dezinfekcijskih tekočin očistimo in razkužimo pulpin prostor, ki ga na koncu zapolnimo.
Po končanem endodontskem posegu s protetičnim nadomestkom zobu povrnemo estetiko in funkcijo.

Zakaj izbrati nas?

V Centru ustnega zdravja Dentavital pri endodontskem zdravljenju uporabljamo:
mikroskop, ki poveča vidno polje in osvetlitev,
sisteme za strojno širjenje kanalov, ki bolje sledijo koreninskemu kanalu kot klasični inštrumenti,
trdotkivni laser in ultrazvok, ki izboljšata oz povečata učinovitost dezinfekcijskih sredstev.
Vsi našteti pripomočki, nam omogočajo, da so posamezni koraki endodontske terapije izvedeni kar se da natančno. S tem, je tudi uspešnost endodontskega zdravljenja bistveno večja kot pri klasičnem načinu dela.

Skupaj poskrbimo za vaš zdrav in zadovoljen nasmeh!

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .