Prekrivanje razgaljenih zobnih korenin – recesija dlesni

O odmiku (recesiji) dlesni govorimo, ko se rob dlesni (t j. mehko tkivo, ki obdaja zob) odmakne in izpostavi dele zobne korenine.
Vzroki za recesijo dlesni so večinoma mehanske poškodbe dlesni, ki nastanejo npr. zaradi premočnega ščetkanja ali nitkanja zob, piercingov, ortodontskih premikov, neustreznega odnosa med zobmi v zgornji in spodnji čeljusti ali pa zaradi neustreznih protetičnih nadomestkov. Poleg mehanskih poškodb lahko izzovejo recesijo dlesni tudi bakterijske obloge na lični strani zob ali virusne okužbe.
Recesija dlesni se ne zgodi iznenada, temveč se dogaja postopoma in večina ljudi je sprva sploh ne opazi. Prvi znak recesije dlesni so skelenje zob, daljši zobje postanejo tudi estetsko moteči, na daljši rok se pojavijo tudi poškodbe zobne sklenine in karies na zobni korenini.
Ker se zaradi skelečih zob začnemo izogibati čiščenju, se obloge še hitreje nalagajo in tako tudi recesija dlesni še hitreje napreduje.

Zdravljenje recesije dlesni

Pred zdravljenjem recesije dlesni moramo najprej odkriti njen vzrok in ga odstraniti.
Z dodatnimi posegi odpravimo težave, ki jih recesije povzročajo. Če teh težav ni in je recesija minimalna, dodatni posegi niso potrebni. Pomembno je le, da redno obiskujete vašega izbranega zobozdravnika in hodite na profesionalno odstranjevanje zobnega kamna.
Če je vaša edina težava preobčutljivost zob, naredimo zobni premaz, pri poškodbah zobne strukture pa še kompozitne zalivke.
Če je poleg občutljivosti zob treba odpraviti tudi estetske nepravilnosti, moramo opraviti kirurški poseg, s katerim prekrijemo korenino zoba z dlesnijo. V določenih primerih lahko ta poseg združimo tudi z izdelavo kompozitnih zalivk na kroni zoba.
Za kirurški poseg se odločimo tudi takrat, ko je onemogočena ustrezna ustna higiena prizadetega predela.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .