Parodontologija

Parodontalna bolezen je ena najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni, saj prizadene več kot 90 odstotkov odraslega prebivalstva.
Najpogostejši vzroki za parodontalne bolezni so povezani z nastankom bakterij na zobnih oblogah in prizadenejo dlesni in ostala obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnico ter alveolno kost).

Pomembno vlogo pri nastanku vnetij obzobnih tkiv igrajo tudi:

  • kajenje,
  • stres,
  • genetski dejavniki,
  • hormonske spremembe,
  • sladkorna bolezen,
  • osteoporoza,
  • druge sistemske bolezni.

Ljudje s kroničnim parodontitisom se soočajo s težavami pri žvečenju hrane, govoru, z neestetskim videzom zob in ustnim zadahom.
Danes vemo, da nezdravljena parodontalna bolezen vpliva tudi na splošno zdravstveno stanje. Bakterije, ki povzročajo parodontalno bolezen, prehajajo ob žvečenju hrane ali ščetkanju zob v kri in tako lahko povzročajo obolenja tudi na oddaljenih organih.
Parodontitis predstavlja povečano verjetnost za nastanek sladkorne bolezni, endokarditisa, srčno-žilnih bolezni, prezgodnji porod ter rojstvo otrok z nizko porodno težo.

Parodontalno bolezen povezujejo tudi z več kot petdesetimi bolezenskimi stanji, med njimi so bolezni dihal, kronične ledvične bolezni, Alzheimerjeva bolezen, revmatoidni artritis in nekatere oblike raka.

Kako pride do parodontoze?

Kmalu po ščetkanju se na zobeh začnejo nabirati mehke zobne obloge ali plak. To je mehka, brezbarvna in lepljiva usedlina na naših zobeh, ki je sestavljena iz ostankov hrane, bakterij in njihovih presnovnih produktov.
Ob rednem ščetkanju in nitkanju plak lahko odstranimo, ob neustrezni higieni pa se v roku 48 ur mineralizira in iz njega nastane trda zobna obloga oziroma zobni kamen, ki se ga s ščetko ali nitko ne da več odstraniti.
Za odstranjevanje zobnega kamna zato potrebujemo profesionalno odstranjevanje zobnih oblog pri zobozdravniku.
Parodontalna bolezen se začne kot gingivitis, pri katerem je vnetje omejeno le na dlesen okrog prizadetega zoba.
Najpogosteje so vzrok za gingivitis zobne obloge, zelo redko pa je lahko tudi posledica nekaterih sistemskih obolenj ali razvojnih nepravilnosti.
Gingivitis se kaže kot otečenost in pordelost roba dlesni. Nastane že po nekajdnevni prisotnosti bakterijskih zobnih oblog na zobnih površinah. Dlesen je bolj občutljiva in ob ščetkanju ali nitkanju zob krvavi. Lahko je prisoten tudi ustni zadah.
Ob primerni ustni higieni in rednemu strokovnemu čiščenju zob lahko gingivitis pozdravimo brez nepovratnih sprememb na obzobnih tkivih.
Dolgo trajajoči gingivitis lahko napreduje v parodontitis. Vnetje se razširi tudi na globlja obzobna tkiva (čeljustno kost, zobni ligament in cement na površini korenine zoba), ki sidrajo zob v čeljusti, in povzroči njihov propad. Zato nastanejo obzobni žepi, v katerih se kopičijo bakterije.
Nezdravljena parodontalna bolezen počasi napreduje, obzobni žepi se poglabljajo. Obrobna tkiva vse bolj propadajo, zobje se začnejo premikati, majati in na koncu tudi izpadejo ali pa jih je zaradi težav treba izdreti.
Za parodontitis je značilno tudi odmikanje dlesni, bolečine ob žvečenju, zadah ter otekla in rdeča dlesen, ki krvavi ob ščetkanju, hranjenju ali celo spontano.
Za razliko od gingivitisa pa so pri parodontitisu izgube obzobnih tkiv nepopravljive in se tudi po uspešni terapiji večinoma ne dajo nadomestiti.
Poleg bakterij, ki sproži vnetje in razgradnjo tkiv ob zobu, pa na razvoj parodontalne bolezni pomembno vplivajo tudi dejavniki, kot so kajenje, sladkorna bolezen, psihični stres in genetika.
Pomembnost pravočasnega odkrivanja in zdravljenja
Parodontalna bolezen napreduje brez večjih težav in jo odkrijemo šele v napredovanem stadiju. Zato je zelo pomembno, da hodite na redne zobozdravstvene preglede, na katerih bo zobozdravnik že v zgodnji fazi odkril začetne znake parodontalne bolezni in začel z zdravljenjem.

Zdravljenje parodontalne bolezni

Z ustrezno strokovno oceno in terapijo je v več kot 85 odstotkih možno ustaviti napredovanje parodontalne bolezni in ohraniti večino zob.
Pri zdravljenju odstranimo bakterijske zobne obloge in vzpostavimo dobro ustno higieno. Poteka v šestih korakih:

1. Dobra ustna higiena je ključ

Vaš zobozdravnik vam bo predstavil vzroke za nastanek parodontalne bolezni in vam dal navodila, kako ohraniti vaše zobe in dlesni čiste. Pokazal vam bo, kateri pripomočki so za vas najprimernejši in kako se jih pravilno uporablja.

2. Profesionalno odstranjevanje zobnega kamna

Profesionalno čiščenje zob vključuje postopke, s katerimi zmanjšujemo količino zobnega kamna. Sem spadajo ultrazvočno odstranjevanje zobnih oblog, peskanje in poliranje zob.
Če bo zobozdravnik ugotovil, da so se vam pojavili obzobni žepi, bo opravil še luščenje in glajenje korenin in razkužil ustno votlino z antiseptikom.
Odstranil bo tudi vse dejavnike, ki pospešujejo zadrževanje zobnih oblog, kot so npr. previsne zalivke in fiksno-protetični nadomestki. Lahko se bo odločil tudi za fotodinamično lasersko zdravljenje.

3. Antibiotična terapija

Pri trdovratnih vnetjih, ki ne reagirajo na oralno-higiensko fazo, bo predpisal še antibiotično terapijo.

4. Ponovna ocena bolezenskega stanja

Dva meseca po profesionalnemu čiščenju zob, bo zobozdravnik ponovno pregledal obzobna tkiva in ocenil napredek. Če bodo še vedno prisotni globlji obzobni žepi, ki ob sondiranju krvavijo, bo nadaljeval s kirurškim zdravljenjem. Če obzobnih žepov ne bo več, bo prešel na podporno oziroma vzdrževalno parodontalno terapijo.

5. Kirurško zdravljenje

Kirurško zdravljenje je primerno le za tiste z visoko stopnjo ustne higiene, saj v nasprotnem primeru ne prinaša želenih rezultatov.
S kirurškim zdravljenjem odstranimo zobne obloge, ki se nahajajo pod ravnjo dlesni, in popravimo poškodbe kosti tako, da zmanjšamo oziroma odstranimo obzobne žepe.
Če poškodbe kosti niso prevelike, se opravi regenerativni postopek, s katerim poskušamo obnoviti izgubljeno kost.
Kirurško zdravljenje parodontalne bolezni se opravi v lokalni anesteziji. Najprej se odgrne dlesen, ki prekriva korenino zoba, nato pa se s posebnimi inštrumenti odstrani zobne obloge. Na koncu dlesen zašijemo na svoje mesto. Šive odstranimo teden do dva po posegu.

6. Vseživljenjska podporna terapija

Dolgotrajni uspeh parodontalnega zdravljenja je odvisen od dveh faktorjev: dobre ustne higiene pacienta in redne profesionalne higienske nege, pri kateri odstranjujemo bakterijske obloge. S temi posegi preprečujemo ponovno infekcijo in nadaljnjo razgradnjo obzobnih tkiv.
Zobozdravnik vas bo na vzdrževalno terapijo naročil na vsakih tri do dvanajst mesecev, odvisno od resnosti vaše parodontalne bolezni in rizičnih dejavnikov za njeno napredovanje.

Vzdrževalno zdravljenje traja vse življenje.

Parodontologija – cenik

V Centru ustnega zdravja Dentavital skrbimo, da je vaša izkušnja z zobozdravstvenimi posegi kar se da prijetna in strokovna, zato se vsakemu, ki obišče našo ordinacijo, popolnoma posvetimo. Ob prvem obisku vas zato temeljito klinično pregledamo in se pogovorimo z vami, nato pa naredimo individualni načrt obravnave, v katerem ocenimo tudi stroške in primernost izbrane terapije.

Končno ceno bomo lahko natančneje določili po temeljitem kliničnem pregledu in pogovoru z vami, zato vas vabimo, da se naročite na pregled v naši zobni ambulanti.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.