Parodontologija

V skupino parodontalnih bolezni spadajo bolezni, ki prizadenejo dlesni in ostala obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnico ter alveolno kost).

Poleg zobnih oblog, ki so glavni dejavnik tveganja za vnetje obzobnih tkiv, imajo pomembno vlogo tudi:

  • kajenje,
  • stres,
  • genetski dejavniki,
  • hormonske spremembe,
  • sladkorna bolezen,
  • osteoporoza,
  • druge sistemske bolezni.

Gingivitis

Gingivitis je vnetje dlesni, vzrok pa so najpogosteje zobne obloge.

Zelo redko se lahko kaže kot posledica nekaterih sistemskih obolenj in genetsko-razvojnih nepravilnosti. Vnetje dlesni nastane že po nekajdnevni (3–4 dni) prisotnosti bakterijskih zobnih oblog na zobnih površinah.

Kaže se kot pordelost in otečenost roba dlesni. Dlesen krvavi že ob običajnih mehaničnih dražljajih, kot sta ščetkanje zob ali žvečenje trše hrane. Kasneje se pridruži tudi ustni zadah. Zaradi krvavitev se ljudje tem mestom pogosto izogibajo. Mehke obloge se kopičijo in s pomočjo sestavin v slini mineralizirajo. Tako nastanejo trde zobne obloge (zobni kamen).

Parodontitis


Nezdravljen gingivitis pri večini ljudeh napreduje v parodontitis oziroma parodontalno bolezen.

Vnetje se iz dlesni začne širiti tudi na ostale strukture zoba in prizadene alveolno kost. Pri večinskem deležu posameznikov je ta proces počasen, neboleč, resnejše težave, kot je izguba kostne opore in posledično povečana majavost zob in/ali izpad le-teh, pa se pojavijo šele čez več let. Imunski sistem približno desetine ljudi se na vnetje bolj izrazito odzove, zato se znaki in simptomi parodontalne bolezni pojavijo bistveno hitreje. Pri drugi desetini se vnetje omeji na dlesen in ne napreduje v ostala obzobna tkiva.

Pomembnost pravočasnega odkrivanja in zdravljenja

Parodontalna bolezen napreduje brez večjih težav in pacient jo odkrije šele v napredovanem stadiju.

Zato je zelo pomembno, da hodite na redne kontrole, kjer lahko zobozdravnik odkrije začetne znake in začne z zdravljenjem v zgodnji fazi bolezni, ko so izgube kosti minimalne.

Izguba kosti pri parodontalni bolezni je namreč nepovratna. To pomeni, da tudi če napredovanje parodontalne bolezni zaustavimo, izgubljene kosti ne bomo povrnili

Najpogostejši vzrok parodontalne bolezni je prisotnost mehkih in trdih zobnih oblog na zobni površini. Sistemska obolenja in nekatera zdravila lahko okrepijo odziv organizma na prisotnost teh oblog. Zelo redko je parodontalna bolezen posledica dejavnikov, ki niso povezani z zobnimi oblogami.

Redne kontrole so pomemben del parodontalnega zdravljenja.

Parodontalne bolezeni se ne da odpraviti, lahko pa se jo popolnoma zaustavi in prepreči napredovanje razkroja obzobnih tkiv. Po uspešno izvedenih terapevtskih fazah parodontalnega zdravljenja, paciente vključimo v individualno prilagojen sistem rednih kontrol. Na ta način imamo bolezen pod nadzorom, morebitno reaktivacijo same bolezni pa hitro ustavimo in odpravimo.

Parodontologija - cenik

Vsak pacient potrebuje unikatno oskrbo. Le na podlagi temeljitega kliničnega pregleda in pogovora s pacientom lahko podamo točne stroške in ocenimo primernost takšne terapije.

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha.