Endodontija - koreninsko zdravljenje zob

Endodontija je veda, ki se ukvarja z razpoznavo, preprečevanjem in zdravljenjem bolezni pulpe oziroma notranjosti zoba. Endodontsko zdravljenje je potrebno takrat, ko sta vnetje oz. okužba prisotna v notranjosti kronskega in/ali koreninskega dela zoba. Med najpogostejšimi vzroki so karies oz. zobna gniloba in poškodbe.

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha TUKAJ.

 

Endodontija - pomembnost temeljitega zdravljenja

 

Pulpna komora skupaj s koreninskimi kanali predstavlja zapleten živčno-žilni sistem. Zaradi kariesa, poškodb ali drugih vzrokov lahko pride do nepovratne poškodbe tega sistema in zob prične odmirati. To se lahko zgodi ob prisotnosti bolečin, najpogosteje pa pacient nima nobenih težav. Mrtev zob se v tem primeru odkrije naključno ob kliničnem ali rentgenskem pregledu.

Ko tkivo v zobu odmre, ostanek nekrotične organske snovi v notranjosti predstavlja gojišče za bakterije. Razrast bakterij sproži vnetni odziv, zaradi katerega nad koreninami nastane kostna votlina. To klinično sliko imenujemo granulom.

Endodontsko zdravljenje - kakšen je cilj?

Glavni cilj endodontskega zdravljenja je odstranitev vnetega oziroma nekrotičnega tkiva iz celotnega koreninskega sistema. Ostanki tkiva in bakterij znižajo verjetnost, da bo zdravljenje uspešno, težave pa lahko zato kljub izvedenemu endodontskemu zdravljenju še naprej vztrajajo oziroma se pojavijo kasneje. Če je zdravljenje izvedeno natančno in temeljito, se v večini primerov kostna votlina v roku enega leta zapre. 
Primarno endodontsko zdravljenje se izvaja takrat, ko zob še ni bil zdravljen in prvič čistimo korenine. Uspešnost zdravljenja pri nas je velika (več kot 90%), zdravljenje pa po navadi ni komplicirano.

Pri ponovnem endodontskem zdravljenju je zob v preteklosti že bil zdravljen, a vnetje še vztraja. Takšna oblika terapije je bolj zapletena, verjetnost, da bo zdravljenje uspešno, pa malenkost manjše (več kot 80%). Redkeje lahko kljub dobro izvedeni terapiji vnetje v kosti še vztraja. V tem primeru se naredi apikotomijo – gre za manjši kirurški poseg, pri katerem odstranimo okužen vršek korenin skupaj z okolnim vnetim tkivom.

Za čim boljše rezultate pri zdravljenju uporabljamo vse sodobne pripomočke, kot so mikroskop, sisteme strojnega širjenja kanalov, laser in ultrazvok. To, poleg nenehnega izobraževanja in potrpežljivega ter natančnega dela, močno poveča uspešnost zdravljenja v primerjavi s klasičnim načinom dela.

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha TUKAJ.

Načrtovanje končne oskrbe pri endodontskem zdravljenju

Namen endodontskega zdravljenja je odstranitev vnetja, ki nastane kot posledica okužbe koreninskega sistema. Preko različnih protetičnih postopkov, ki vključujejo vse od preprostih kompozitnih zalivk do večjih polnokeramičnih restavracij kasneje zobu povrnemo izgubljeni funkcijo in estetiko. Ključen korak endodontskega zdravljenja je ocena smiselnosti zdravljenja. Še pred pričetkom terapije je potrebno predvideti končno obliko funkcionalne in estetske rehabilitacije. V kolikor ocenimo, da zoba po končanem endodontskem zdravljenju ne bi bilo mogoče dokončno protetično oskrbeti, terapija ni smiselna.

Pogost zaplet po končanem uspešnem endodontskem zdravljenju je pok ali zlom zoba oziroma zobne krone. Zobje, ki potrebujejo čiščenje kanalskega sistema, so že zaradi vzroka (karies, poškodbe, …) bolj krhki, z ustrezno endodontsko terapijo pa zob zaradi učinkovitega širjenja in čiščenja še dodatno oslabimo. Ustrezna protetična oskrba po končani endodontski terapiji je pomemben korak celotnega zdravljenja, saj v prihodnosti na ta način močno zmanjšamo možnost zapletov, ki bi vodili v izgubo zoba.

Endodontija - zdravljenje s specialistični pripomočki

Mikroskop

Delo z operativnim mikroskopom nam omogoča veliko povečavo vidnega polja ter izboljša osvetlitev. Z njegovo uporabo lažje odkrijemo dodatne kanale v koreninskem sistemu in odstranimo morebitne zalomljene inštrumente ter ostanke neuspešnih polnitev, na ta način pa povečamo uspešnost zdravljenja.

 

Ultrazvok (UZ) in laser

V kombinaciji z operativnim mikroskopom z uporabo endodontskega ultrazvoka odstranimo ostanke okuženega tkiva in polnitev, kalcinacij ter dodatno irigiramo kanal za temeljito dezinfekcijo.

Trdotkivni laser omogoča dodatno irigacijo koreninskega sistema z dezinfekcijskimi sredstvi.

Endodontsko zdravljenje - cenik

Vsak pacient potrebuje unikatno oskrbo. Le na podlagi temeljitega kliničnega pregleda in pogovora s pacientom lahko podamo točne stroške in ocenimo primernost takšne terapije. Okvirno ceno zdravljenja si lahko pogledate v spodnji tabeli:

Poseg Cena
Anestezija brez doplačila
Absolutna osušitev zoba brez doplačila
Zdravljenje z uporabo specialističnih pripomočkov brez doplačila
Endodontsko zdravljenje v eni seji:
1 kanal 210 €
2 kanala 250 €
3 kanali 300 €
4 kanali 320 €
Endodontsko zdravljenje v dveh sejah:
1 kanal 250 €
2 kanala 300 €
3 kanali 340 €
4 kanali 370 €

 

Cenik specialističnega endodontskega zdravljenja - prof. dr. Aleš Fidler, dr. dent. med.

Poseg Cena
Pregled 60€
Prvo zdravljenje:
Sekalec, podočnik 300€
Ličnik 370€
Kočnik 460€
Ponovno zdravljenje:
Sekalec, podočnik 370€
Ličnik 450€
Kočnik 640€
Ostali posegi:  
Odstranitev zatička, inštrumenta 140€
Zapora perforacije 140€
Specialistični pregled z mikroskopom 120€

 

ENDODONTIJA CENIK - Specialistične endodontije pri izr. prof. dr. Alešu Fidlerju, dr. dent. med

Naročite termin in si zagotovite vrhunsko oskrbo vašega nasmeha.