Odpravimo slab zadah

S slabim zadahom ali halitozo se v določenem obdobju svojega življenja sooči kar 96 odstotkov odrasle populacije. Posamezniki s slabim zadahom se svoje težave najpogosteje zavedo šele, ko se jih drugi začnejo izogibati ali jim zanjo povedo.

Kaj povzroča slab zadah?

Topli in vlažni pogoji v ustni votlini so idealno okolje za rast milijonov bakterij, ki živijo v ustni votlini (še posebej na jeziku). Pri večini ljudi so ravno te bakterije glavni vzrok za slab zadah.

Vse vrste slabega zadaha niso tudi znak zdravstvenih težav. Tako jutranji zadah nastane zato, ker se izločanje sline ponoči, ko spimo, zmanjša. Odplakovanje delcev hrane in odmrlih celic, ki ostanejo v ustni votlini in predstavljajo vir hrane za bakterije, je zato slabše. Bakterije, ki nastanejo pri razgradnji teh celic, pa izločajo produkte, ki imajo neprijeten vonj.

Drugi vzroki za slab zadah so lahko še:

  • Hrana, ki smo jo pojedli. Temu se izognemo tako, da določene hrane in pijače (npr. česen, čebula, kava, mastna hrana, cigarete, alkohol) ne uživamo.
  • Če izpuščamo obroke, lahko nastane zadah zaradi lakote oziroma zaradi pomanjkanja hrane in tekočine. Slabemu zadahu se bomo izognili z rednim prehranjevanjem.
  • Tudi pomanjkanje tekočine povzroča slab zadah. Odpravili ga bomo z rednim vnosom vode.
  • Slab zadah povzroča tudi slaba ustna higiena oziroma neustrezno in neredno ščetkanje in nitkanje, saj se v ustni votlini nabirajo ostanki hrane, ki jih nato bakterije razgrajujejo. Temu se izognemo z redno in natančno ustno higieno.
  • Med vzroke za slab zadah zaradi zdravstvenih težav pa lahko štejemo okužbe ustne votline, parodontalno bolezen, okužbe dihalnih poti, kot je npr. vnetje grla, sinusov ali pljuč …
  • Suha usta (xerostomija) lahko povzročijo bolezni žlez slinavk, različna zdravila, do tega pa lahko pride tudi zaradi stanja po obsevanju glave ali dihanja skozi usta. Težavo boste odpravili s pogostim pitjem vode. Na trgu obstajajo tudi posebni nadomestki sline, ki vam lahko še dodatno pomagajo izboljšati stanje. Najpomembneje pa je, da najdemo vzrok za vaše dihanje skozi usta in ga odpravimo. Pri tem vam lahko pomaga specialist otorinolaringolog.
  • Slab zadah povzročajo tudi sistemske bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni jeter, ledvic, refluksna bolezen požiralnika idr.
  • Tudi hormonske spremembe povzročajo slab zadah. Nekatere ženske imajo ob nastopu menstruacije izrazit zadah, ki je povezan z dvigom ravni estrogena. Temu so podvržene predvsem ženske z bolečo menstruacijo (dismenoreja). Zaradi zvišane ravni estrogena prihaja do povečanega luščenja epitelnih celic (kamor spada tudi sluznica ustne votline), kar pa pomeni tudi več hrane za bakterije.

Tudi stres vpliva na slab zadah.

Kaj lahko sami naredite za bolj svež zadah:

1. Izogibajte se hrani z močnim vonjem, kot so npr. česen, čebula, začimbe.
2. Izogibajte se slabim navadam, kot sta kajenje in pitje alkohola.
3. Uživajte redne obroke hrane.
4. Privoščite si bogat zajtrk in obilo sadja.
5. Zobe ščetkajte dvakrat dnevno.
6. Uporabljajte antibakterijsko zobno pasto (npr. Curasept ADS).
7. Po navodilih higienika očistite vse medzobne prostore z zobno nitko oz. drugim pripomočkom za čiščenje medzobnih prostorov.
8. Za odstranjevanje bakterij z jezika uporabljajte strgalo za jezik.
9. Uporabljajte ustno vodo z antibakterijskim učinkom (Curasept).
10. Žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja vam bo pomagalo vzdrževati usta čim bolj vlažna.
11. Pijte dovolj vode.
12. Ustno protezo ponoči odstranite in shranite v čistilni raztopini.
13. Redno obiskujte zobozdravnika in ustnega higienika.

NAZAJ NA PREJŠNJO STRAN

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .