lzraščanje mlečnih zob

Izraščanje mlečnih zob je svojevrsten mejnik v otrokovem razvoju, saj rast zob otroku omogoča žvečenje in pravilen govor. Prvi zobje imajo pomembno vlogo tudi pri pravilnem razvoju otrokove čeljusti in stalnih zob.

Ker je vsak otrok drugačen, je težko napovedati, kdaj bodo pri njem začeli izraščati zobje. Zasnova za mlečne zobe se sicer razvije že v nosečnosti, izraščajo pa nekje med petim mesecem in drugim letom in pol, nekaterim prej, drugim kasneje.

Običajno najprej (nekje med petim in sedmim mesecem) izrasteta sprednja spodnja sekalca, nato v starosti med šest do osem mesecev sledita sprednja zgornja sekalca. Sledijo stranski spodnji sekalci (med devetim in enajstim mesecem) in nato še stranski zgornji sekalci (okrog enega leta). Med 16. in 20. mesecem se pojavijo podočniki, med 12. in 16. mesecem pa tudi prvi kočniki. Drugi kočniki sledijo nekje med 20. in 30. mesecem otrokove starosti.

Pri izraščanju mlečnih zob do nekje drugega leta otrokove starosti, velja pravilo, da je število zob v ustih enako otrokovi starosti v mesecih minus šest. Vsako odstopanje od tega pravila za tri mesece, je popolnoma običajno.

Znaki, da prihajajo zobki
Izraščanje zob je za otroka neprijetno. Tik preden zob izraste, bodo otrokove dlesni na dotik otekle in občutljive. Da bi omilil bolečino, si bo otrok grizel prste in se izdatno slinil. Lahko bo tudi grizel ustnice in pa predmete, s katerimi bo prišel v stik. Bolj bo razdražen, njegov spanec bo nemiren, bolj bo jokav, še posebej ponoči.

Pri otroku se lahko pojavijo tudi driska, kašelj, praskanje ušes, izpuščaji, tudi krči in vročina. Ti ponavadi niso povezani z izraščanjem zob, temveč so najverjetneje posledica manjših vnetij prebavil, ki so nastala zaradi vnašanja številnih predmetov v usta in so znak razvijanja lastnega imunskega sistema.
Lajšanje bolečin pri izraščanju zob
Pri bolečem izraščanju zob bo otroku predvsem pomagalo žvečenje gumijastih igrač, tako imenovanih utrjevalcev dlesni. Pazite, da bodo izdelki namenjeni lajšanju bolečin, da bodo varni ter enostavni za čiščenje. Ko jih otrok ne uporablja, jih očistite in shranite v hladilniku, saj hladni predmeti najbolj pomirjajo dlesni.

Če to ne zadostuje, si lahko pomagate tudi tako, da otrokove dlesni masirate z gelom, ki vsebuje lidokain (npr. calgel). V skrajnem primeru lahko otroku ponudite tudi analgetik brez sladkorja, ki vsebuje paracetamol (npr. calpol).

NAZAJ NA PREJŠNJO STRAN

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .