Kako pravilno čistimo zobe

Vsakodnevno ščetkanje zob je zelo pomembno za zdravje ustne votline. Vendar še zdaleč ni dovolj. Da bo ščetkanje zob pravilno, potrebujemo še mehko ščetko, zobno pasto s fluorom ter ustrezen kot in pravilen vzorec čiščenja.

Zobna ščetka naj bo mehka, z zaobljenimi konicami in glavo, ki je dovolj majhna, da lahko z njo dosežemo vse predele zob in ustne votline. Mehke ščetine omogočajo lažje odstranjevanje zobnih oblog pod robom dlesni, s čimer lahko preprečimo parodontalno bolezen.

Zobno ščetko moramo zamenjati vsake tri do štiri mesece. Raziskave so pokazale, da so električne zobne ščetke z rotacijsko-oscilacijsko tehnologijo pri odstranjevanju zobnih oblog bolj učinkovite od drugih električnih oziroma mehanskih ščetk.

Fluor v zobni pasti okrepi zunanjo plast sklenine in s tem zmanjša možnost nastanka zobne gnilobe.

S ščetkanjem začnemo tako, da zobno ščetko pod kotom 45˚ glede na rob dlesni položimo na mesto, kjer se zobje stikajo z dlesnijo. Nato začnemo izvajati krožne gibe, ki naj zajamejo področje zoba, ki meji na dlesen, rob dlesni ter področje dlesni ob zobu. Zobne obloge se namreč zadržujejo na spodnji tretjini zoba (ob dlesni). Poleg tega s tem načinom dlesen tudi masiramo.

Ko naredimo 10–15 krožnih gibov, premaknemo zobno ščetko za dolžino njene glave naprej in postopek ponovimo na drugem delu zob. Na tak način očistimo vse površine zob tako na lični strani kot na strani jezika. Grizne ploskve očistimo s kratkimi gibi naprej in nazaj.

Na koncu očistimo še jezik in sicer s potegi ščetke od korena proti konici jezika. Pri tem lahko damo na jezik tudi nekaj ustne vode. S čiščenjem jezika odstranimo obloge, ki povzročajo slab ustni zadah in rast bakterij. slabega ustnega zadaha in omogočajo rast bakterij.

Zobe očistimo vsaj dvakrat dnevno. Z močnejšim pritiskom zobne ščetke ob zobe ne bomo povečali učinkovitosti čiščenja, lahko pa povzročimo, da se dlesen umakne od zoba in poškodujemo zobno sklenino.

NAZAJ NA PREJŠNJO STRAN

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.